Thursday, 30 June 2011

Semua yang diperintahkan oleh ALLAH S.W.T berhikmah...


Sabda Nabi s.a.w.: Hendaklah kamu memuliakan bulan Rejab,nescaya Allah muliakan kamu dengan seribu kemuliaan di hari kiamat.
Sabda Nabi s.a.w.:
Bulan Rejab Bulan Allah, Bulan Sya'aban bulanku & bulan Ramadhan bulan umatku.

Kemuliaan Rejab dengan malam ISRAK MIKRAJnya, Sya'aban dengan malam NISFUnya Ramadhan dengan LAILATUL-QADARnya.

Malam awal Rejab mustajab do'anya.(Dalam Kitab Raudhoh Iman Nawawi)



* Puasa sehari pada bulan Rejab mendapat syurga tertinggi (Firdaus).

* Puasa dua hari dilipatgandakan pahalanya.

* Puasa tiga hari pada bulan Rejab dijadikan parit yang panjang, yang menghalangkan dia keneraka (panjangnya setahun perjalanan).

* Puasa empat hari pada bulan Rejab diafiatkan daripada bala dan daripada penyakit yang besar-besar dan daripada fitnah Dajal di hari kiamat.

* Puasa lima hari pada bulan Rejab, aman daripada azab kubur.

* Puasa enam hari pada bulan Rejab, keluar kubur bercahaya muka.

* Puasa tujuh hari pada bulan Rejab, ditutup daripada tujuh pintu neraka.

* Puasa lapan hari pada bulan Rejab, dibuka baginya lapan pintu syurga.

* Puasa sembilan hari pada bulan Rejab keluar dari kuburnya lalu, MENGUCAP DUA KALIMAH SHAHADAH tidak ditolak dia masuk syurga.

* Puasa 10 hari pada bulan Rejab Allah jadikan baginya hamparan perhentian di Titi Sirotolmustaqim pada tiap-tiap satu batu di hari kiamat.

* Puasa 16 belas hari pada bulan Rejab akan dapat melihat wajah Allah di dalam syurga dan orang yang pertama menziarahi Allah di dalam syurga.

* Puasa 19 belas hari pada bulan Rejab, dibina baginya sebuah mahligai di hadapan mahligai Nabi Allah Ibrahim a.s dan Nabi Allah Adam a.s.

* Puasa 20 hari pada bulan Rejab, diampunkan segala dosanya yang telah lalu. Maka mulailah beramal barang yang tinggi daripada umurnya (pembaharuan umur).
Berkata Saidina Ali:

* Puasa Rejab 13 hari seperti puasa tiga ribu tahun.
* Puasa Rejab 14 hari seperti puasa sepuluh ribu tahun.
* Puasa Rejab 15 hari seperti puasa seratus ribu tahun.

Kelebihan bulan Rejab dari segala bulan seperti kelebihan Qur'an atas segala Qalam.

Puasa sehari pada bulan Rejab seperti puasa empat puluh tahun dan diberi minum air dari Syurga.

Puasa 10 hari pada bulan Rejab dijadikan dua sayap, terbang seperti kilat di atas Titi Sirotalmustaqim di hari kiamat.

Puasa sehari pada bulan Rejab seperti mengerjakan ibadat seumurnya.

Puasa pada awal Rejab, pertengahannya dan akhirnya seperti puasa sebulan pahalanya.

Bulan Rejab Syahrullah (Bulan Allah), diampunkan dosa orang-orang yang meminta ampun dan bertaubat kepada Allah. Puasa Bulan Rejab wajib baginya:

* Diampunkan dosanya yang lalu.
* Dipeliharakan Allah umurnya yang tinggal.
* Terlepas dari dahaga di hari kiamat.

Orang yang lemah dari berpuasa pada bulan Rejab hendaklah bersedekah tiap-tiap hari sekurang-kurangnya sebiji roti. Sasiapa bersedekah pada
bulan Rejab seperti sedekah seribu dinar, dituliskan kepadanya tiap sehelai bulu ruma jasadnya seribu kebajikan, diangkat seribu darjat, dihapus seribu
kejahatan.

Tiap sehari puasanya pada bulan Rejab dan sedekahnya pada bulan Rejab seperti ibadat seribu Haji dan Umrah. Dibina mahligai seribu bilik dan seribu bidadari, lebih cantik daripada atahari seribu kali.

Bulan Rejab bulan Allah. Bersedekah pada bulan Rejab dijauhkan Allah daripada api neraka kerana kemuliaan bulan Rejab, Bulan Allah. Allah jadikan di belakang bukit Jabal Qar bumi, yang putih yang penuh dengan
Malaikat dengan panji-panji berhimpun pada tiap malam Rejab meminta ampun oleh mereka kepada Umat Muhammad.
Allah menjawap: Telah aku ampunkan mereka! Barangsiapa meminta ampun (bersitighfar) kepada Allah pagi dan petang 70 kali atau 100 kali, pada bulan
Rejab di haramkan tubuhnya daripada api neraka.

Sesiapa berpuasa sebulan pada bulan Rejab, Allah berseru kepadanya:
"Telah wajib hakmu atasKu, maka mintalah olehmu kepadaKu. Demi ketinggian Ku dankebesaranKu, tidak Aku tolakkan hajatmu. Engkau adalah jiranKu dibawah `arasyKu, engkau kekasihKu daripada segala makhlukKu,
engkau terlebih mulia atasKu. Sukakanlah kamu, tiada dinding antaraKu dan antarakau".(dari kitabRaudatul Ifkar)

Puasa pada 27 bulan Rejab seperti berpuasa enam puluh bulan pahalanya. Jika disertai dengan sedekah seperti puasa seribu tahun, kerana kebesaran hari ISRAK-MIKRAJ.

Siapa melapangkan kekeruhan, kesusahan, kesempitan orang mukmin pada bulan Rejab dikurniakan Allah kepadanya Mahligai yang besar di dalam syurga Firdaus.

Siapa berpuasa tiga hari pada bulan Rejab dan beribadat pada malamnya(berjaga), seperti dia berpuasa tiga ribu tahun.

Diampunkan baginya 70 dosa-dosa besar tiap-tiap hari, ditunaikan 70 hajat ketika keluar nyawanya daripada jasadnya, 70 hajatnya di dalam kuburnya, 70 hajat ketika terbang suhuf (ketika Qur'an dinaik ketika berlalu di Titi Sirotalmustaqim.

Rejab ertinya ta'zim (kebesaran, keagungan, kemuliaan). (Rahmat, pemurah, kebajikan). Kerana kebesaran, keagungan dan kemuliaan bulan Rejab itu
maka Allah limpahkan rahmatNya, kemurahanNya dan terhadap hamba-hambaNya yang beriman dan beramal solih pada bulan Rejab, dengan berpuasa pada siangnya dan beribadat pada malamnya.

Demikianlah peri keistimewaannya keagungan bulan Rejab itu yang dinamakan dengan BULAN ALLAH.

REJAB bulan menabur benih.
SYA'ABAN bulan menyiram tanaman.
RAMADHAN bulan menuai.

REJAB menyucikan badannya.
SYA'ABAN menyucikan hatinya.
RAMADHAN menyucikan rohnya.

REJAB bulan taubat.
SYA'ABAN bulan muhibbah.
RAMADHAN dilimpahi pahala amalan.




Read more...

Wednesday, 29 June 2011

The Power of BISMILLAH

Ada seorang perempuan tua yang taat beragama, tetapi suaminya seorang yang fasik dan tidak mahu mengerjakan kewajipan agama dan tidak mahu berbuat kebaikan. Perempuan itu sentiasa membaca Bismillah setiap kali hendak bercakap dan setiap kali dia hendak memulakan sesuatu sentiasa didahului dengan Bismillah. Suaminya tidak suka dengan sikap isterinya dan sentiasa memperolok-olokkan isterinya. Suaminya berkata sambil mengejak, "Asyik Bismillah, Bismillah. Sekejap-sekejap Bismillah."
Isterinya tidak berkata apa-apa sebaliknya dia berdoa kepada Allah s.w.t. supaya memberikan hidayah kepada suaminya. Suatu hari suaminya berkata : "Suatu hari nanti akan aku buat kamu kecewa dengan bacaan-bacaanmu itu."Untuk membuat sesuatu yang memeranjatkan isterinya, dia memberikan wang yang banyak kepada isterinya dengan berkata, "Simpan duit ini." Isterinya mengambil duit itu dan menyimpan di tempat yang selamat, di samping itu suaminya telah melihat tempat yang disimpan oleh isterinya. Kemudian dengan senyap-senyap suaminya itu mengambil duit tersebut dan mencampakkan beg duit ke dalam perigi di belakang rumahnya.
Setelah beberapa hari kemudian suaminya itu memanggil isterinya dan berkata, "Berikan padaku wang yang aku berikan kepada engkau dahulu untuk disimpan." Kemudian isterinya pergi ke tempat dia menyimpan duit itu dan diikuti oleh suaminya dengan berhati-hati dia menghampiri tempat dia menyimpan duit itu dia membuka dengan membaca, "Bismillahirrahmanirrahiim." Ketika itu Allah s.w.t. menghantar malaikat Jibrail A.S. untuk mengembalikan beg duit dan menyerahkan duit itu kepada suaminya kembali.Alangkah terperanjat suaminya, dia berasa bersalah dan mengaku segala perbuatannya kepada isterinya, ketika itu juga dia bertaubat dan mula mengerjakan perintah Allah s.w.t., dan dia juga membaca Bismillah apabila dia hendak memulakan sesuatu kerja.

Read more...

Monday, 27 June 2011

Boleh Bah Kalau Kau…

video

Salam…semua…lagu best dari orang Sabah..huhu..Boleh Bah Kalau Kau….first time dgr lagu nie terus minat best..je…lagu nie menceritakan tentang harapan kte utk org2 yang bakal menyayangi kte…maklum lah kadang2 kte nie xsetanding die..hehe..tp xde kena-mengena pun dgn diri Hasnul…juz suka 2 n kongsi tentang benda2 cam nie…apepun hargailah orang2 yang menyayangi kte suka n duka…sentiasa bersama die n terima r die seadanye..ye…so dgr lagu nie pasti anda suka…=).

Read more...

Thursday, 23 June 2011

Al Kulliyah dr Ustad Hasnulizam

Salam…semoga hari nie hidup dalam keceriaan dan kegembiraan…semakin hari kite hidup di dunia nie smakin byk y kte pelajari untuk meneruskan hidup agar bejaya di dunia dan akhirat. Huhu..tiba2 hari nie blog hasnul ade kelainan sedikit…xde r..tiba2 terlintas nk wat benda nie pas tgk Soal Asyrafff smlm…hehe..die ckp internet nie blh jg medium y sgt berguna kalo kte wat die utk bende2 positif..so Hasnul nk kongsi sedikit..hasnul dpt mesej nie smlm…
Mendapat 5 hal melalui 5 jalan;
a) Berkat rezeki akan diperoleh melalui Solat Dhuha
b) Cahaya dalam kubur melalui Solat Tahajjud.
c) Kemudahan dalam menjawab pertanyaan Mungkar dan Nankir melalui membaca Al_Quran.
d) Kemudahan melintasi Siratal Mustakim melalui puasa dan sedekah
e) Mendapat perlindungan ARSY ILLAHI pd hari HISAB melalui Zikrullah(Zikir)
Read more...

Wednesday, 22 June 2011

Hari Nie hari ke3…Jap g nk mkn byk2...


Salam, aish ptg2 br nk update blog…xde cter best pun…juz happy with what i doing today, rs hari nie terisi gak r dgn bende2 berfaedah, kalo tak asyik berFB je r keje..erm…Ari keje ptg..so blk lmbt ckit…ari pun hari ke3 aku…Alhamdulillah..sonok gak…Jap g time utk mengisi…xsbr masa tue..huhu…Cuma semput ckit ari nie…n x byk ckp haha…sume pasal….
Read more...

Monday, 20 June 2011

Grill Chicken Burger Yang Ku Rindui..Akhirnya….




Salam and Selamat Pagi Semua…Bgn dgn penuh keceriaan n azam baru….huhu.bgn je terus wat habit biasa n g keje, ari ni keje pg, blk kul 6.30 seperti biasa…Ari ni x cam biasa, biasanye g reakfast dulu, tp ari ni Fadhli mam sorang2 jelah ye…(adalah sebabnye)…Smpi je tmpt duduk nie terus buka Pc n men pe lg. FB r…first2 tue harvest dulu kat Farmville, n than chat dgn Tokya…erm…kalo xde FB nie..huh, bosan r hari ni n hari2 mendatang…Pasal GCB ni lak..mmg rezeki Hasnul smlm coz setelah kian lame x jmpe adik angkat ksygn aku nie, jmpe je, dia packingkan aku GCB one set..huh…sedap giler, tp xde r mam sorang2..aku mam dgn kwn2 ku, kongsi kegembiraan...bkn kesedihan je ek nk kongsi…Terima Kasih kat Syakila Sutiman…Byk2 terima Kasih coz byk fhm n melayan abg ko y ntah pape nie…ntah r hari nie..rs best je…tokya offer bende lg..suke2..tanx kpd sume y menggembirakan hati ini..takde y terbaik selain kawan2 Hasnul…love ur all so much…
Read more...

Hari ini...apepun tak blh..haha

Salam…Hari nie sgt memboringkan…takwat pepe kot..ape pun xblh…Erm… da lame x update Blog..ari tue bukan men lg excited giler..haha…nasib bek tokya aku ingatkan…xde citer y menarik kot…apapun Result utk sem ni dah Kuar, Alhamdulillah pass all subject…Hasrat nk simpan rmbut pjg pun x mnjadi coz rimas r lak..akhirnya terpotong gak rmbut nie..Pas tue nk citer pasal berat bdn dah nek 8Kg..aish..kalo berat je nek xpe ni perut pun nek sama..tue y xnk tue…Hari ni boss xde so sume staff kat sini adalh boss..So wat suke ati r…Tiba 2 teringat abg angkatku…Abg Sharudin(Abg Sham) ...kenal time aku enter Kolej Shahputra dulu die keje as a marketing executive kat situ..nie smbil update blog ni  smbl text die..hehe…Sbnrnye kalo blh nk cari keje baru...ada r sebab2 tertentu..Org ckp nk cari new environment..tgk r kalo ada rezeki dpt r keje len..tp xapply papepun lg..tggu r nnt…smbil2 tue update pic awek nie…haha…


Read more...

Tuesday, 7 June 2011

Fuel Controller



Salam...hari ni keje lg..huhu..mmg r dalam hidup nie kite mesti keje baru blh hidup n merasai kemanisan hidup dan jangan sesekali lupakan Yang Esa. Erm...xde pape nak cter ari nie cuma nk promote satu barang baik untuk semua pencinta kereta..nie ha ada satu produk tuk mngurangkan penggunaan minyak selama 5 thn...Harganyer RM188 satu, senang je nk pasang, cucuk kat tempat (tak tau name die) y orang sllu cas hp...huhu..tue main function die r...byk function lg sbnrnyer..ape2 hal blh call En Hasnulizam (013-8564346) atau En Fadhli (017-2096184). Benda nie limited edition tau...

Read more...

Monday, 6 June 2011

SEKARANG DAH PANDAI EDIT GAMBAR!!!HUHU




Salam sume…dah lama x update blog nie…agak bz…bz y dibuat-buat..erm…lepas dah tuntut ilmu dgn Zack n Qama, akhirnya, hasnul dah leh edit pic sendiri n pic kwn2 yang len. Suka gak tgk pic kte ade effect2kan…nmpk senang tp agak detail skit…pas publish je ramai lak kwn2 len minta edit pic dorang…y bestnyer…siap ade soh wat design tuk banner kahwin..ucuk Fina..hahaks…pas nie de keje lg, nk wat movie maker kwn lak y nk kahwin kat Dewan Bahasa dan Pustaka…InsyaAllah hasnul akan wat y terbaik utk die…so sape2 rs nk edit pic blh r call or msj hasnul(013-8564346). Nk wat design banner ke, or anything y melibatkan pic editing…nk share ilmu..haha

Read more...

My Nuffnang